Olympische aanpak Asset Management Control??


photos/LA-84 Jorien rechts, Rienks midden John links.jpg
LA-84 Jorien rechts, Rienks midden John links
photos/Jorien en John tijdens LA84.jpg
Jorien en John tijdens LA
photos/WK 470 Medaille met Henneke.jpg
Lobke, Henneke, Marcelien. Collega Wereld Kampioenen
photos/Foto John met artikel copy1.jpg
NH Dagblad 08-08-'08, John Stavenuiter

Toeval?

Is het meer dan toeval?, een speling van het lot?, dat John Stavenuiter als course leader, tijdens de opening van de Olympische Spelen naar Chili afreisde voor het vijfde cohort van de opleiding Asset Management Control en vrijwel tegelijk invliegt 25 augustus met de Nederlandse olympische ploeg?

De data van de vlucht kwamen tot stand, doordat er in deze drukste zakenperiode in het vluchtverkeer naar Chili geen andere mogelijkheden waren en daarom werd dit retour geboekt door de reisafdeling van de Hogeschool Zeeland, waarmee de opleiding AMC MSc Course in samenwerking wordt verzorgd.

Olympische achtergrond

John Stavenuiter, founder van de stichting AMC-RF en zijn vrouw Henneke Stavenuiter – van Buren , hebben  20 jaar in de Olympische zeilploeg voor Nederland in de 470 klasse gezeild.

Henneke werd in 1985 Wereldkampioen 470 en John stond in 1984 eerste op de wereldranglijst en werd uitgezonden naar de Olympische Spelen in Los Angeles. Hij bereikte daar de 9-de plaats.

De combinatie van John als materiaaldeskundige (ir scheepsbouw en composiet-/polyesterdeskundige) en Henneke, als algemeen leider van de Olympische zeilcampagne -logisitek, financiën, public relation en coaching- (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) was/is een duurzame en succesvolle combinatie.

Opmerkelijk resultaat werd geboekt door de 470 zeilboten die, naar de specificaties van John, in Medemblik bij KD Polyesterbouw werden gebouwd. In tien jaar zij er circa 400 van verkocht over de gehele wereld en is er zowel in 1984 (Spanje) als in 1988 (Frankrijk) goud mee gewonnen op de spelen. Met de verkoop van de boten werd de Olympische campagne van de Stavenuiters gefinancierd.

Het roer om

Met zijn Olympische ervaring viel het John op dat bij de Marine, zijn toenmalige werkgever, dat het ook hier om topsport ging waarbij het materieel, de schepen, van doorslaggevende betekenis kunnen zijn. Om dit beter te beheersen is hij begonnen een methode te ontwikkelen waarmee het management meer grip verkrijgt op de kosteneffectiviteit van het materieel. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een nieuwe aanpak ‘Asset Management Control’ waarop hij in 2002 bij de TU Delft is gepromoveerd.

Een nieuwe topsport uitdaging diende zich aan: “AMC all over the world”.

Topsportmentaliteit

De Master Course Asset Management Control vraagt een topsportattitude.  Het docententeam vormt daarbij de harde kern, die deze “Olympische approach” vorm geeft. John Stavenuiter heeft als laatste Jorien Enning aan het docentkorps kunnen toevoegen. Ook Jorien was op de Olympische Spelen in Los Angelos 1984, als begeleider van de roeiploeg. Binnen de AMC MSc verzorgt zij de modulen Communication en Organizational Learning.

Duurzame kwaliteit

Wederom opmerkelijk, dat bij een Olympisch innovatieproject (DSM en NOC/NSF) voor de drievoudige 470 wereldkampioenen Marcelien de Koning/Lobke Berkhout John werd benaderd. Na uitgebreide research is gebleken, dat de aanpak van de bouw van de toenmalige KD 470 nu nog ‘state of the art’ is en de snelst mogelijke boot heeft opgeleverd, waarmee het 470 damesteam nu zeilt op de spelen in China.

Toeval?

Dit lijkt toch meer dan toeval. De tijd zal het leren of ook Asset Management Control een fenomeen gaat worden van de duurzame kwaliteit die ook voor vele jaren garant zal staan voor topprestaties. De Chinese tekens staan in ieder geval goed! 

AMC Bilingual Web Solution, Version 1.13 (October 15th, 2008)
AMC Centre